top of page

EDITIES 2024

Via de nieuwsbrief en social media brengen we je op de hoogte over onze edities.

De eerstvolgende zal zijn op dinsdagavond 28 mei in het Nationaal Archief

Catrien Ariëns

Catrien Ariëns (1944) is sinds 1975 werkzaam als fotograaf. Ze werkt zowel freelance als in opdracht. Ariëns publiceerde in diverse tijdschriften, fotoboeken en voor campagnes en werkte onder andere in Curaçao en Bangladesh. Sinds 2001 maakt ze ook films, zoals Tambú en We Are Equal. Ariëns probeert in haar werk altijd te observeren en te begrijpen, betrokken te raken bij de mensen en de plaatsen die ze fotografeert. Dit doet ze vanuit een mix van nieuwsgierigheid, verrassing en fascinatie.

Catrien Atriens_schoon_campagnebeeld_edited.jpg

©Catrien Ariëns - Jongeren op de Koningin Emmabrug. Sint Annabaai, Willemstad, Curaçao

Selwyn de Wind

Selwyn de Wind is een bekende Curaçaose fotograaf en filmmaker. Na zijn BA aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar hij cum laude afstudeerde in regie/camera/montage, werkt hij zowel op Curaçao als in  Nederland. Hij maakte videoclips voor o.a. The Opposites en diverse documentaires en commercials.

Zijn werk is naar eigen zeggen beïnvloed door de fotografie van Catrien Ariëns. Hoe is dit terug te zien in zijn eigen werk, zowel zijn films als fotografie? Dat en meer is onderwerp van gesprek op 28 mei. 

1104korsou11.jpg

©Selwyn de Wind - Jongeren in Otrobanda

Susanne van der Wolf vertelt over de tentoonstelling Pioniers - Fotografie door vrouwen

Susanne is tentoonstellingsmaker en fotohistoricus. Bij het Nationaal Archief vertaalt zij de resultaten van collectieonderzoek naar publieksvriendelijke en toegankelijke tentoonstellingen. Eerder werkte ze o.a. aan de presentatie Opstand & Vrijheid bij het Nationaal Archief, over grote en kleine momenten uit de Nederlandse geschiedenis waarin mensen hun vrijheden bevochten of opeisten.

Komende editie van PictureThis vertelt ze hoe de tentoonstelling Pioniers - Fotografie door vrouwen tot stand gekomen is en waarom deze van belang is. 

Met ruim 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar bewaart het Nationaal Archief de grootste fotocollectie van Nederland. Aan de hand van foto’s uit de 19de eeuw t/m de jaren ‘90 van de 20ste eeuw wordt in de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen getoond dat vrouwen in alle tijden en genres als pioniers in de fotografie werkzaam waren.

In de tentoonstelling zijn 200 originele foto’s te zien van 43 bekende en minder bekende fotografen zoals Emmy Andriesse, Eve Arnold, Eva Besnyö, Augusta Curiel, Gerda Taro, Alexine Tinne en Catrien Ariëns.

bottom of page