top of page

EDITIES 2024

Via de nieuwsbrief en social media brengen we je op de hoogte van onze eerstvolgende editie.

De afgelopen editie #9 was 20 maart 2024. Onze gasten waren fotografen Marieke van der Velden en David van Dam. Loek van Vliet hield een PicturePitch over zijn vierluik Historical and Contemporary Landscape.

Marieke van der Velden
Heldere beeldtaal, aansprekende gezichten en vaak kleurrijke composities: dat is het werk van Marieke van der Velden. De geportretteerden van Van der Velden maken contact met de kijker en met haar als fotograaf. Er is altijd die blik: nieuwsgierig, zelfverzekerd of beheerst. In haar werk vertelt ze de verhalen van gewone mensen, gevluchte mensen, getraumatiseerde mensen of mensen met uitzonderlijke ervaringen. 

Van het alledaagse leven in Kabul tot doorsnee Nederlanders, van carnaval vierende Belgen tot Arabische toeristen in Zwitserland: Van der Velden brengt de mens in beeld waarin het verhaal dat hen affecteert centraal staat. Het vertellen van deze menselijke ervaringen, groots of juist ingetogen, kenmerkt haar fotografie. 

Vijf maal won ze een prijs bij de Zilveren Camera. Haar werk is gepubliceerd in o.a. The New York Times, De Volkskrant, De Correspondent, NRC, Washington Post, De Morgen, Internatiozale en Le Monde.

©MARIEKEVDVELDEN

©Marieke van der Velden- A Monday in Kabul

David van Dam
De formatie mag dan wel stroef lopen, soepel beweegt van David van Dam zich in de Haagse politieke wereld. Van Dam werkt als fotojournalist en richt zijn lens op de politiek in het bijzonder. Hij begon zijn carrière met stages bij het Utrechts Nieuwsblad en het ANP. Hij was vijf jaar staffotograaf van de Geassocieerde Persdiensten (GPD), werkte 11 jaar freelance voor onder meer NRC Handelsblad en sinds paar jaar De Volkskrant. Hij maakt politiek beeld, nieuwsfoto’s, reportages en portretten. Hiernaast is hij werkzaam voor verschillende commerciële opdrachtgevers.

Zijn foto's zullen velen herkennen: de iconische foto van staatssecretaris Eric van der Burg over de val van het kabinet in 2023, de bordesfoto van het kabinet Rutte IV, of zijn serie 'Ongekend onrecht' over de toeslagenaffaire. Hij is winnaar van de PrinsjesFotoprijs met de beste politieke foto van 2023 en viel meermaals in de prijzen met de Zilveren Camera. 

Van Dam vindt het belangrijk om zijn kennis en netwerk te delen met de volgende generatie fotojournalisten.

Dilan Yeşilgöz staat de pers te woord de dag na de verloren verkiezingen

©David van Dam

bottom of page