PictureThis 10 oktober 2023
© Ilvy Njiokiktjien/ VII- South Sudan Cordaid 2017
Gasten: - Milene van Arendonk - Sybren Kuiper - Ilvy Njiokiktjien
Milene van Arendonk Milene van Arendonk vertrok na haar opleiding International Tourism Management and Consultancy naar het buitenland voor lange tijd. Tijdens haar reizen naar onder andere Turkije, Oeganda, Argentinië en Engeland startte ze met fotograferen.
Zij begeeft zich met haar werk in de regionen van humanitaire problematiek en culturele antropologie. Haar sterke fascinatie voor migratie – gedwongen of uit eigen keuze – is leidend in haar werk.
In haar fotografie vertelt ze de verhalen van vluchtelingen, nomaden, ontheemden of individuen op zoek naar welvaart. Van Siberië tot Griekenland, Van Bosnië tot Pakistan. Haar werk toont de kleuren, veelzijdigheid, ontwrichting en volharding van de migrerende mens. Er is een belangrijke rol voor het landschap waarin zij zich bewegen, aandacht voor onderlinge relaties en de inventiviteit van mensen wereldwijd.
In 2019 verscheen haar boek Bakkie Pleuâh, waarin ze de verhalen dichtbij huis zocht en traditionele Haagse koffiehuizen in beeld bracht.
© Milene van Arendonk, Mesopotamian Marshes, 2022.
Sybren Kuiper
Sybren Kuiper werkt sinds 1994 als zelfstandig grafisch vormgever. Na een studie Nederlandse taal en literatuur vervolgde hij zijn weg met Grafische Vormgeving aan de kunstacademie.
De afgelopen jaren heeft hij een stevig oeuvre opgebouwd met toonaangevende ontwerpen van fotoboeken en catalogi voor uiteenlopende kunstenaars en musea. Zo werkte hij samen met Robin de Puy, Marwan Bassiouni, Ahmet Polat, Viviane Sassen, Annabel Oosterweeghel en Bertien van Maanen.
Verder maakt hij catalogi en publicaties voor onder andere Centraal Museum Utrecht, Nederlands Fotomuseum, Fotomuseum Den Haag en het Mondriaan Fonds.
Syb ziet het maken van een fotoboek als een persoonlijke en zelfs kwetsbare onderneming. In zijn werk streeft hij er naar een fotoboek meer te laten zijn dan een verzameling beelden. Welke fysieke mogelijkheden biedt het boek? Hoe is de discipline van het maken van een boek op te rekken tot nieuwe vormen? zijn onder andere vragen die hem drijven in zijn werk.
© Sybren Kuiper. Fotografie: Laura El-Tantawy, Beyond here is nothing, 2017.
Ilvy Niokiktjien Fotojournalist, filmmaker, podcasthost Ilvy Njiokiktjien ziet het vertellen en in beeld brengen van sociale en politieke verhalen als rode draad in haar werk. Welke problematiek tekent onze wereld, welke spanningen of vrijheden kenmerken ons?
Twaalf jaar werkte ze aan het omvangrijke project Born Free waarin de generatie die is geboren na de afschaffing van apartheid (1994) centraal staat. Hoe ziet hun dagelijkse realiteit er uit, hoe is het leven veranderd na deze omslag en slagen zij er in Mandela’s droom van een zogenaamde regenboognatie te verwezenlijken?
In 2013 fotografeerde ze als Fotograaf Des Vaderlands honderd Nederlanders op hun verjaardagen: het resulteerde in de serie Cream Cakes and Paper Chains. In haar optiek zegt de manier waarop mensen feest vieren veel over hun cultuur.
We spreken haar over haar werk tot nu toe, maar ook haar nieuwste project Geel zal in de volle aandacht staan. In het Belgische dorp Geel bestaat de traditie van het in huis nemen van personen met psychische aandoeningen, dit gebeurt al sinds de 13e eeuw. Ilvy documenteerde het leven van deze ‘pleeggezinnen’, een vorm van mentale gezondheidszorg die uniek is in de wereld.
© Ilvy Njiokiktjien/VII, Famine South Sudan, 2017.
Commenti