PictureThis 29 november 2023
© Eddo Hartmann/ Black Pylon, Semipalatinsk Test Site, Kazakhstan, 2022
Gasten: - Eddo Hartmann - Satijn Panyigay - Dirk Hardy
Eddo Hartmann Eddo Hartmann (Den Haag, 1973) is fotograaf en docent en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is vooral bekend om het vastleggen van opvallende en tot nadenken stemmende beelden van architectuur en stedelijke ruimtes. Aanvankelijk werkte hij als redactioneel en commercieel fotograaf. Later maakte hij de overstap naar langlopende documentaire projecten. De fotografie van Hartmann is internationaal bekroond en tentoongesteld.
Een van zijn meest opmerkelijke werken is Setting The Stage | North Korea, een serie over het dagelijks leven in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Voor zijn nieuwste project The Sacrifice Zone dat momenteel in Huis Marseille te zien is, bezocht Eddo Hartmann de onherbergzame steppe van Kazachstan en richtte zich op een van de eerste zogenoemde ‘sacrifice zones’. Dit waren zones die waren bedoeld voor de geheime productie, tests en onderhoud van allerlei soorten nucleaire en chemische wapens. Op deze locatie vonden van 1949 tot 1989 meer dan 450 kernproeven plaats zonder rekening te houden met het effect ervan op de lokale bevolking en het milieu. Gewapend met statief, middenformaat camera en de noodzakelijke geigerteller bezocht Eddo Hartmann het getroffen gebied in verschillende seizoenen. Door de jaren heen documenteerde hij zowel het getormenteerde landschap als de mensen die er wonen.
© Eddo Hartmann, Bawken, Kyz Yemshek, Kazakhstan, 2022
Satijn Pangigay
Satijn Panyigay (Nijmegen, 1988) studeerde fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze nog steeds woont en werkt. Gefascineerd door de psyche van de mens legt ze voornamelijk leegstaande locaties vast die even hun functie niet vervullen. Verlaten tentoonstellingszalen van musea en hun depots, interieurs van nieuwbouwwoningen of gebouwen in renovatie hebben haar interesse.
Panyigay maakt haar foto's tijdens meditatieve verkenningen van de lege ruimtes, met een analoge middenformaat camera. Er ontstaan verstilde beelden die balanceren tussen figuratief en abstract. Haar minimalistische werk, zonder directe menselijke aanwezigheid, is verrassend humaan - het richt zich tot de gevoelens van de toeschouwer. Het werk van Satijn Panyigay is momenteel te zien in Net als Escher. Deze tentoonstelling in Escher in Het Paleis laat zien hoe hedendaagse kunstenaars en ontwerpers als Damien Hirst, Iris van Herpen, Koos Breukel en dus ook Satijn Panyigay het gedachtegoed van Escher uitdagen.
© Satijn Panyigay. Soft Solace (Museum Boijmans Van Beuningen) 01, 2021.
Dirk Hardy Dirk Hardy (Boxtel, 1989) woont en werkt in Den Haag. Hardy studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven en Fotografie aan de Willem de Kooning Academie. Zijn werk is sinds 2019 in Nederland en internationaal tentoongesteld in o.a. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg.
Zijn langlopende project Vivarium bestaat uit een reeks hyperrealistische diorama’s. Oorspronkelijk is Vivarium de overkoepelende term voor ieder kunstmatig nagebouwd ecosysteem, zoals een terrarium of aquarium. Dirk Hardy past dit begrip toe op de mens door telkens één of meerdere personages in een zorgvuldig ontworpen omgeving te plaatsen. Hij noemt de werken episodes en elke episode heeft zijn eigen thematiek. Hiervoor versmelt Hardy zijn verbeelding, persoonlijke observaties én echte gebeurtenissen tot één maatschappijkritisch verhaal, en ontwerpt, bouwt en fotografeert hij telkens een nieuwe wereld in zijn studio.
Een aantal episodes uit de serie zijn op dit moment te zien bij Noorderlicht Fotofestival in Groningen.
Dit jaar won Hardy een beurs van Stichting Oog op de Natuur. Hierdoor kan hij een start maken met een nieuw groot project: Dear Homo Sapiens - poëtische visualisatie van Darwin’s evolutietheorie met als doel ons aandeel in het verhaal van de aarde opnieuw te bekijken.
© Dirk Hardy. Vivarium, Episode 9, Free Delivery, 2022 (installation view).
Comments