top of page

PTDH#8 | 21 JUN 2017


PROGRAMMA + (Wim van Sinderen bespreekt) Gerard Fieret , fotograaf + (Lodewijk Imkamp over) Alfons Hustinx, fotograaf + Thomas Nondh Jansen, fotograaf

Wim van Sinderen over Gerard Fieret.

Mislukte foto's bestaan niet

De grote tentoonstelling deze zomer in het Fotomuseum Den Haag is rond en over het werk van Gerard Fieret. Een eigenzinnig kunstenaar. En autonoom fotograaf die van alles met de camera vast legde. Gerard Fierets foto’s worden getypeerd door merkwaardige onderwerpskeuzes, quasi achteloze composities en al dan niet expliciete erotiek. Zowel tijdens het moment van opname als in de donkere kamer trok hij zich niets aan van fotografische conventies. Zijn werk past bij de tijdgeest van de jaren 60 en 70, waarin academische regels verafschuwd werden en naakt een symbool van vrijheid was. Hoewel Fieret ervan gruwde wanneer hij met anderen werd vergeleken, vertonen zijn foto’s toch tot op zekere hoogte overeenkomsten met het werk van tijdgenoten als Frans Zwartjes, Sanne Sannes en het fotowerk van Anton Heyboer. Lodewijk Imkamp over Alphons Hustinx Lodewijk Imkamp komt vertellen over zijn oom, de cineast en fotograaf Alphons Hustinx. De man die in en na de oorlog in kleur fotografeerde. Maar hij deed meer dan dat. Hij reisde veel, was een van de eerste die zo uitgebreid in kleur fotografeerde. Zijn neef Lodewijk beheert de collectie, die zowel via het NIOD als Hollandse Hoogte ontsloten is.

Thomas Nondh Jansen: Fotograaf en kinderboekenmaker

Thomas maakt kinderboeken en hij is fotograaf. Als kleine jongen is hij uit Thailand geadopteerd. Aan de hand van zijn verhalen en foto’s vraagt hij zich af waar hij vandaan komt en waar hij zich thuis voelt. 21 juni komt hij vertellen over zijn werk, wat voor rol de fotografie daarin speelt en hoe zich dat verhoudt tot zijn afkomst en tot zijn boeken.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page