top of page

PTDH#12 | 13 JUNI 2018


photo: Giedo van der Zwan

PROGRAMMA + Dirk Kome, fotograaf + Tineke Dijkstra, fotograaf + Giedo van der Zwan

Dirk Kome | fotograaf Als kind kan fotograaf Dirk Kome (1976) zich tijdens regenachtige dagen uren vermaken met de schat aan foto’s, dia’s en filmmateriaal bij zijn opa en oma in Zuidland. Vermoedelijk is hier zijn sterke fascinatie voor historische foto’s ontstaan. Met deze beelden kan hij heen en weer reizen door de tijd.

Sinds zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie probeert hij met fotografie een grip op de tijd te krijgen. Kome werkt daarbij veel met archiefmateriaal. Zo raakt hij gefascineerd door een drietal foto’s van Tonnis Post (1877-1930). Hij start een uitgebreide zoektocht naar meer beeldmateriaal van deze Groningse streekfotograaf.

Uiteindelijk weet Kome bijna een heel oeuvre van Post bijeen te brengen. Hij combineert dit met zijn eigen fotowerken, door terug te keren naar de plekken waar Post honderd jaar eerder zijn foto’s heeft gemaakt. Het Fotomuseum Den Haag toont nu voor het eerst het resultaat van dit bijzondere project.

Tineke Dijkstra | fotograaf

Tineke Dijkstra fotografeert al 25 jaar de Nederlandse wereld van water en infrastructuur. Haar liefde voor het fotograferen van landschappen ontstond tijdens de opleiding aan de School voor Fotografie te Den Haag. Als Friezin ligt haar hart bij de eindeloze ruimte met grootse luchten. Rondzwerven, lijnen ontdekken, composities maken. Vaak met een fotomast om de structuur van een landschap beter te kunnen zien.Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in samenwerking met uitgeverij NAI/010 het boek gepubliceerd ‘Voorbij de Dijken – hoe Nederland met het water werkt’. In dit boek is veel ruimte gegegeven aan fotografie. Vanwege haar grote kennis van het onderwerp heeft Tineke een belangrijk deel van de foto’s geleverd en ook de fotoredactie gedaan.

Giedo van der Zwan | fotograaf

Pier to Pier is het fotoproject van Giedo van der Zwan dat de moderne badcultuur van Scheveningen op een heel persoonlijke wijze in beeld brengt. Een selectie van 20 kleurrijke beelden wordt in juni en juli levensgroot op het bovendek de Pier vertoond. Fotograaf Giedo van der Zwan is zelf Scheveninger. Zijn opa had er ooit een viswinkel en zijn vader groeide er ook op. Giedo woonde zijn hele jeugd op de rand van Scheveningen en voor zijn 40e was hij er weer terug.Giedo van der Zwan brengt een Scheveningen in beeld dat in groot contrast staat met de beleving van het vroegere vissersdorp. Die moderne badcultuur en de uitingen daarvan is het onderwerp van zijn project Pier to Pier: de 2,5 kilometer tussen het noordelijke havenhoofd (‘fishing pier’) en de Pier van Scheveningen.Hij is anderhalf jaar lang meerdere keren per week daar gaan fotograferen. In alle seizoenen en op alle plekjes. Van pier tot pier. Op het strand. Op de boulevard en op de pier zelf.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page