top of page

PTDH SPECIAL SPORTFOTOGRAFIE | 18 DECEMBER 2019


photo: Alexander Schippers

PROGRAMMA

+ Ronald Speijer, fotojournalist

+ Léon van Bon, fotograaf

+ Pim Ras, sportfotograaf

2020 zal een echt sportjaar worden. Met de Olympische Spelen in Japan, de EK Voetbal waar wij als Holland weer aan meedoen, een Grand Prix Formule 1 in Nederland en de drie grote wielerrondes met Nederlandse favorieten. Sportfotografie is een speciale tak van de journalistieke en documentaire fotografie.

Ronald Speijer

Ronald Speijer is sinds 1970 actief als allround fotojournalist met een voorliefde voor portret en sportfotografie. Zijn foto’s verschijnen in binnen- en buitenlandse dag- en weekbladen. Ronald was bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), De Zilveren Camera en mede oprichter van Holland Photo Agency. Gedurende 25 jaar was Speijer eigenaar van Omnipress, het grootste internationale sportfotobureau van Nederland.

Ronald gaat ons meenemen in de wereld van de sportfotografie. Van platen en film tot digitaal en spiegelloos. Hoe het fotograferen van sport de ontwikkeling van de fotografie op heel veel fronten heeft beïnvloed. Een reis door de tijd aan de hand van uitvindingen die het ambacht van (sport)fotografie naar een steeds hoger plan konden brengen.

Léon van Bon

Léon van Bon was een meer dan verdienstelijk profwielrenner. Hij won in 1998 en in 2000 een etappe in de Tour de France en in 1997 een etappe in de Tour de France. In 2001 en 2005 was hij Nederlands Kampioen op de weg. Ook ligt er een zilveren Olympische medaille op zijn nachtkastje.

Na het wielrennen viel Léon niet in een zwart gat, maar pakte hij de fotografie op. En hoe. Léon is ook een meer dan verdienstelijk fotograaf. 2020 belooft weer een mooi wielerjaar te worden. De grote vraag is: gaan de Nederlandse talenten zoals Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk een van de rondes winnen? Léon is er bij. We gaan met hem praten over zijn leven als topsporter en zijn werk als fotograaf.

Pim Ras

Als iemand weet hoe je met sportfotografie kunt scoren, is het Pim Ras wel. Zijn palmares prijzen is groot. Vele prijzen won hij met zijn kenmerkende foto’s en daarmee behoort Pim tot de top van de sportfotografie. Hij was als 8-jarig jongetje al gefascineerd door sportfotografen en hun grote telelenzen die in De Kuip langs het veld zaten. Van zijn passie wist hij zijn beroep te maken.

Met Pim gaan we praten over die passie, over het vakmanschap en over de wereld van de sportfotografie. We laten zijn foto’s zien en praten daar over. En wat zijn zijn plannen? Gaat hij naar de Olympische Spelen en zo ja, hoe bereidt hij zich voor?

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page