top of page

PictureThis 15 maart 2023


Programma - Cigdem Yuksel - Eric van den Elsen

Pauze - Sanja Marusic

Cigdem Yuksel

Fotograaf Cigdem Yuksel begon haar carrière bij de Volkskrant en richtte haar lens vooral op migratie, vluchtelingen en identiteit. In mei 2016 reisde ze naar de Turkse stad Gaziantep en maakte daar een schrijnende portretserie van Syrische kindvluchtelingen die werken in textiel- en schoenfabrieken. Ze won er de prestigieuze Zilveren Camera prijs mee. De jury prees de manier waarop haar fotoserie de westerse consument confronteert met de gevolgen van ons politieke en economische beleid.


De afgelopen jaren is haar focus verschoven naar perceptie en de macht van de fotograaf. Ze startte een onderzoek naar ons collectieve visuele geheugen en de visuele representatie van moslimvrouwen in Nederland. Dit resulteerde in haar veelbesproken onderzoeksrapport uit 2020, waarin ze de representatie van moslimvrouwen in de beeldbank van ANP onder de loep neemt. We spraken Cigdem over haar onderzoek maar ook over hoe het anders kan, en de projecten waar zij nu aan werkt waarmee zij het bestaande collectieve visuele geheugen in Nederland uitdaagt.


Eric van den Elsen

Het werk van Eric van den Elsen wordt gekenmerkt door een natuurlijke levendigheid en filmische stijl. Zijn vroege werk getuigde vooral van interesse in muziek en straatfotografie uit de jaren zeventig. Na zijn studie aan de KABK reisde hij veel. Zijn fascinatie voor verschillende culturen geeft zijn werk een internationaal perspectief. Eric’s zoektocht naar het creëren van schoonheid op bijzondere locaties heeft geleid tot een lange reeks modeopdrachten voor JAN Magazine, Marie Claire en mode labels over de hele wereld. Veel BN’ers zijn door hem vastgelegd als filmsterren pur sang.


We spraken Eric over zijn werk in het algemeen en over zijn nieuwe boek Alma Desnuda - Spaans voor 'naakte ziel', dat eind februari 2023 gelanceerd is tijdens Haute Photographie.

Sanja Marusic

Sanja Marusic is een Nederlands-Kroatische kunstenaar en een van de meest veelbelovende stemmen in de fotografie van dit moment. Ze werd onder meer genomineerd voor de prestigieuze Paul Huf Award 2020, publiceerde in de New York Times en exposeerde in binnen- en buitenland. Eerder was haar werk onder meer te bewonderen in het Mauritshuis en het Van Gogh Museum.


Haar felgekleurde landschapsportretten trekken gemakkelijk je aandacht. Marusic creëert met haar beelden nieuwe werelden. Ze reist daarvoor naar de uithoeken van de wereld, maar gebruikt ook net zo makkelijk haar woonkamer als decor. Het zijn verbeeldingen van intieme thema’s uit het leven van een jonge vrouw.


Het Nederlands Fotomuseum kocht in 2021 beeld aan uit haar serie Flowers in December, waarvan één werk permanent te zien is in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Op 18 februari opent in dit museum haar allereerste solotentoonstelling. We spreken Sanja uitgebreid over deze tentoonstelling: Out of This World.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page