top of page

PictureThis 26 oktober 2022


Programma - Jan Dirk van der Burg

Pauze - Daantje Bons

- Willemijn van der Zwaan over Judith Joy Ross

- PicturePitch: Refugium

Jan Dirk van der Burg

Jan Dirk van der Burg werd in 2018 benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. In het najaar van 2022 draagt hij zijn ambt over aan een collega-fotograaf. Ter afsluiting van zijn ambtsperiode presenteert het Nederlands Fotomuseum van 3 juli t/m 30 oktober 2022 een overzichtstentoonstelling van zijn bijzondere fotografie-oeuvre dat hij de afgelopen 3 jaar heeft opgebouwd. In de tentoonstelling Typisch Nederland rekent Jan Dirk van der Burg vrolijk af met het idee dat Nederland zo normaal is. Van het polderboeddhisme tot het vermommen van kliko’s en de vindingrijkheid voor de onderhoudsarme voortuin. Typisch Nederland is een droogkomische reflectie en een unieke kijk op de alledaagsheid. Na een bezoek aan de tentoonstelling kijk je nooit meer hetzelfde naar jouw omgeving en vraag je je op elke straathoek af: waarom?

Daantje Bons

Spannend, uitdagend, lieflijk en onvoorspelbaar. Het werk van Daantje Bons uit zich in foto’s die je twee keer laten kijken. Met haar speelse esthetiek verleidt ze de kijker om die vervolgens te confronteren met een contrasterend beeld. Het is een spel waarbij associatie en suggestie de boventoon voeren om onderliggende taboes bloot te leggen. Door onder meer (zelf)portretten en stills, onderzoekt zij thema's als gender, seksualiteit en identiteit. Daantje’s werk is onder meer te zien geweest in De Volkskrant, Het NRC Handelsblad, LINDA Magazine, VOGUE Portugal, Refinery29 en The Huffington Post.

Willemijn van der Zwaan over Judith Joy Ross Fotomuseum Den Haag toont vanaf 26 november een groot retrospectief van het werk van de Amerikaanse fotograaf Judith Joy Ross (1946). Sinds de jaren tachtig legt Ross zich toe op het fotograferen van mensen uit alle lagen van de samenleving: van spelende kinderen in het park tot leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Grote thema’s als burgerrechten, armoede, racisme en immigratie komen impliciet aan bod. Conservator Willemijn van der Zwaan licht alvast een tipje van de sluier op.

PicturePitch: Refugium Esther Hessing en Annemiek Fierinck zullen in een korte pitch vertellen over Refugium, een project van hen samen over het belang van de Nederlandse duinen. Voor hun boek dat zal worden vormgegeven door SYB hebben zij bij Voor de kunst een crowdfunding opgezet.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page